Kwaliteitsbeleid

  • Opvang met een kinderhart
    Wij houden van kinderen, van alle kinderen! Er ontstaat een emotionele band tussen ons en jouw kind in die bijna drie jaar dat het bij ons in de kinderopvang is.
  • Verzorging en hygiëne
    Uw baby of peuter heeft recht op de beste verzorging. Onze opvang en verzorgsters zijn erg gesteld op hygiëne.

    Onze kleintjes gaan netjes naar huis. Daarom vragen wij steeds jullie kindjes fris gewassen en met dagelijks propere kleertjes te brengen. Dit is voor de beide partijen nog zo aangenaam!

    Onze ruimtes en lokalen worden dagelijks gereinigd. Het speelgoed wordt wekelijks onder handen genomen en krijgt de nodige ontsmetting.

    De lakens en dekens van op de bedjes worden iedere vrijdagavond vervangen zodat de kindjes na het weekend in propere lakentjes kunnen slapen.
  • Spelen en ontwikkeling
    Er worden dagelijks groepsactiviteiten georganiseerd. Deze zijn aangepast aan de leeftijden van de kindjes en hun interesses. Het is belangrijk om hen zoveel mogelijk nieuwe prikkels aan te bieden zodat ze geboeid blijven en daaruit iets leren.
  • Stimuleren van taal
    Dit doen we aan de hand van verhaaltjes voorlezen en liedjes zingen. Verder letten we er ook op dat we duidelijke en verstaanbare taal spreken naar de kindjes toe. Dit is belangrijk naar communicatie en taalontwikkeling.
  • Stimuleren van de grove en fijne motoriek
    Peuterturnen, kralen rijgen, puzzelen, blokken stapelen, loopfietsen … zijn slechts enkele voorbeelden van hoe we hun motoriek stimuleren in de opvang

    In het vrije spelmoment kunnen de kindjes zelf kiezen met wat ze gaan spelen. Op deze momenten kunnen wij hen observeren en zien we al vlug bij welk speelgoed de interesse van jouw peuter ligt, hoe ze omgaan met elkaar en het delen van materiaal/speelgoed.
  • Knutselen
    Binnen onze opvang wordt er enkel geknutseld volgens thema (oa. Pasen, Moederdag, Vaderdag, Sinterklaas, Kerstmis en Nieuwjaar).

    Rond deze periode knutselen (kleuren, verven, plakken, boetseren) we samen met de (grotere) peuters iets in elkaar. Na afloop krijgen ze hun werkje mee naar huis. Uiteraard krijgt ieder kindje een knutselwerkje. Ook al deden de baby’tjes of kleinste peuters er zelf nog niet zoveel aan, het blijft een leuke attentie naar de mama’s en papa’s toe.
  • Veiligheid
    De opvang moet een veilige plaats zijn en veilige ruimtes hebben waar de kindjes zich dagelijks kunnen in uitleven! Wij hanteren hiervoor het risico analyse instrument van opgroeien (K&G). Een methode om de veiligheid en gezondheid in de opvang te meten.

    De ruimtes zijn brandveilig en conform de wetgeving. De brandweer van Herzele inspecteerde hiervoor onze ruimtes. 

  • Zowel de inkomdeur van de peuterleefgroep als de babyleefgroep (zijkant) zijn vergrendeld en worden enkel na aanmelding (bel/videophone) van de ouders of de persoon die het betreffende kind mag ophalen ontgrendeld. Er is camerabewaking in de inkomgang van de babyleefgroep. 
    Onze speelruimtes zijn qua veiligheid aangepast aan de behoefte van de baby's/peuters en conform de regelgeving van Kind & Gezin.

    Onze slaapruimtes in iedere leefgroep zijn verdeeld over twee ruimtes. Samen met het slaapmateriaal zijn deze ingericht volgens de richtlijnen van Opgroeien (K&G). We doen het nodige ter preventie van wiegendood.

    Ruimtes zoals de keuken en verzorghoek zijn afgesloten met een hekje zodat de kindjes er niet in kunnen.

           Bij ‘De Bengeltjes’ mag je er zeker van zijn dat jullie kindje veilig is!

  • Voeding
    Wij staan erop dat er gezonde voeding gegeven wordt aan de allerkleinsten, dit omdat voeding een rol speelt in het groeien van jullie kleintjes!
    Voedingsmiddelen bevatten voedingsstoffen, ze zijn onmisbaar voor de groei en het herstel van weefsels en voor de productie van energie!

    Gezonde voeding is voeding met vitaminen, eiwitten, koolhydraten en vezels, mineralen,…

    Gezonde voeding is afwisselende voeding, variatie is belangrijk. Zo leren de kleintjes nieuwe smaken kennen.

    Iedere dag worden er in de opvang verse maaltijden bereid. Deze maaltijden zijn steeds aangepast aan de leeftijd. Baby’s mogen bepaalde groenten of fruitsoorten niet eten door de leeftijdscategorie (onder de 12 maanden) waarin ze zich bevinden, wij houden daar rekening mee!

    Tijdens de dag drinken de kindjes water, het lest de dorst goed en is bovendien het gezondste!
    Om tien uur is er verse soep maar in de zomer wordt het tienuurtje aangepast en krijgen de peuters een stukje fruit met een bekertje water en heel af en toe een beetje fruitsap of appelsap.